User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 
fShare
21
Pin It

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

 

Μετά τη περίοδο της νηστείας η οποία διαρκεί 40 ημέρες οι Κρητικοί ετοιμάζονται για το γιορτινό τραπέζι.

Μάλιστα, οι νοικοκυρές έχουν μπει ήδη στη διαδικασία να προετοιμάζουν τα πρώτα γιορτινά γλυκά και τα σπίτια ξεχειλίζουν από μυρωδιές. Το κύριο χαρακτηριστικό του Χριστουγεννιάτικου Κρητικού τραπεζιού είναι το χοιρινό από το οποίο μάλιστα φτιάχνονται κι άλλα νόστιμα εδέσματα όπως το λουκάνικο, το απάκι και τα σύγκλινα που καταναλώνονται καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτινών ημερών.

Το κρέας αποτελεί βασική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου το οποίο και χρειάζονται μετά την πολυήμερη νηστεία. Μπορεί να περιλαμβάνει λίπος μα υπάρχουν και κομμάτια που το κρέας είναι μόνο ψαχνό. Εξάλλου, δε το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, αλλά κυρίως το δωδεκαήμερο των εορτών. Άλλο ένα διατροφικό χριστουγεννιάτικο έθιμο είναι το Χριστόψωμο. Πρόκειται για το βασικό ψωμί της Παραμονής των Χριστουγέννων που τοποθετείται στο κεντρικό μέρος του τραπεζιού. Φτιάχνεται από αγνά και θρεπτικά υλικά όπως είναι το αλεύρι, το σουσάμι, το μέλι και το γαρύφαλλο. Οι νοικοκυρές μόλις ετοιμαστεί το ζυμάρι φτιάχνουν έναν σταυρό και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί και στη μέση αυτού ένα καρύδι, ενώ την υπόλοιπη επιφάνεια τη διακοσμούν με διάφορα σχέδια από ζυμάρι, όπως φύλλα, λουλούδια και άλλα.

Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα της Κρήτης είναι οι δίπλες και τα ξεροτήγανα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και η βασιλόπιτα. Όσον αφορά τα πρώτα, δηλαδή δίπλες και ξεροτήγανα αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελούν δύο είδη γλυκών που είναι ιδιαίτερα αγαπητά και συνηθίζεται να τα φτιάχνουν και σε άλλες περιστάσεις όπως στους γάμους και γενικά ως κεράσματα σε διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις. Εξωτερικά μπορεί να μοιάζουν, αλλά η κύρια διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι τα ξεροτήγανα δεν περιλαμβάνουν αυγό. Είναι γλυκά τηγανητά αλλά η διατροφική τους αξία βελτιώνεται αρκετά από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ελαιόλαδο. Επιπλέον, περιλαμβάνουν μέλι και καρύδια τα οποία είναι πολύ θρεπτικά, αφού από τη μία το μέλι εφοδιάζει τον οργανισμό με ιχνοστοιχεία και σάκχαρα προσδίδοντας στον οργανισμό άμεσα ενέργεια και από την άλλη τα καρύδια έχουν πολύτιμα πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Από τα πιο θρεπτικά γλυκά των εορτών θεωρούνται τα μελομακάρονα. Είναι υγιεινά, γιατί κατά την παρασκευή τους χρησιμοποιείται λάδι κι όχι βούτυρο όπως γίνεται με τους κουραμπιέδες. Το ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τα καρύδια που προστίθενται ενισχύουν την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε. Με το μέλι ενισχύεται ακόμη περισσότερο η θρεπτικότητα τους, ενώ η κανέλα αν και μπαχαρικό προσφέρει σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Η βασιλόπιτα είναι το βασικό γλυκό της Πρωτοχρονιάς και σχετίζεται με την ιδέα της ευτυχίας και της υγείας μέσα στο σπιτικό. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί το πιο θερμιδογόνο από τα γλυκά αυτών των ημερών λόγω των αυγών, του βουτύρου ή ελαιολάδου, του γάλακτος ή του γιαουρτιού αλλά και της ζάχαρης που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της. Παρόλα αυτά δεν παύει να είναι και θρεπτικό αφού προσφέρει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Οι γιορτινές μέρες στην Κρήτη χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα και γευστικά πιάτα. Τα φαγητά είναι σε αφθονία και το τραπέζι μιας και είναι εορταστικό εμπλουτίζεται με σαλάτες, πατάτες φούρνου που συνοδεύουν τα κρέατα, διάφορες πίτες με χόρτα ή κρέας όπως απάκι, τυριά, αλλαντικά και φυσικά δε λείπει το κόκκινο κρασί.

Κατσούγκρη Χρυσούλα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

fShare
21
Pin It